Ruptura stomacului





Ruptura gastrică este urmarea dilataţiei gastrice cu evacuarea conţinutului în cavitatea abdominală. Ghergariu S., 1994 descrie şi forme de rupturi incomplete sau perforări ale  stomacului fără legătură cu dilataţia acută gastrică.
Patogeneza. Ruptura stomacului este urmarea dilatării excesive a stomacului în timp scurt. În acest sens Bradford Smith, 2009, menţionează faptul că stomacul la cabaline se poate dilata până la o capacitate de 20 - 25 de litri – dilataţie maximă. Odată depăşită rezistenţa, ruptura are loc cel mai adesea pe marea curbură a stomacului (309). Alte cauze  ale rupturii stomacului: 1) deteriorarea structurii musculare gastrice ca urmare a descreşterii irigării sanguine regionale (dilataţia intestinală determină o reducere secundară a irigării gastrice); 2) infarctizările; şi 3) rupturile secundare ulcerelor perforante gastrice – rare la cabaline (52).
Diagnosticul clinic. Momentul rupturii gastrice este semnalat de „liniştirea” animalului (stadiul de „indolenţă”), în condiţiile în care simptomele şocului se agravează: tahicardie (peste 100/min); puls imperceptibil; mucoasele sunt cenuşii, hipotermie, tahipnee cu respiraţii superficiale.
La puncţia abdomenului se obţine conţinut gastric.
S-a atribuit refluxului nasogastric un caracter patognomonic pentru ruptura stomacului, acest fapt nefiind conform adevărului, decât în cazul când simptomul coincide cu simptomele şocului ireversibil. Mai mult Whitlock, 1980 menţionează faptul că în momentul rupturii gastrice, refluxul nasogastric încetează (173). Autorul menţionează acest fapt, pentru a nu se renunţa la terapie, în cazul apariţiei refluxului nasogastric.

Evoluţie şi prognostic. Evoluţia este rapidă moartea survenind la câteva minute de la ruptura stomacului. Prognosticul este grav, afecţiunea fiind incurabilă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu